Μητρικός θηλασμός
Ο μητρικός θηλασμός είναι το 4ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και το στήθος ο νέος “πλακούντας”. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και αποδοχή: νέος ρόλος, πολλές αλλαγές, δυσκολίες και εμπόδια.
Μητέρα, μωρό και στήθος αποτελούν μια τριάδα που πρέπει να μάθει ο ένας να συνεργάζεται με τον άλλο. Στο τέλος όμως αυτού του ταξιδιού κανένας δεν θα μπορεί να αποχωριστεί τον άλλο.
Μητρικός θηλασμός & καθημερινότητα
Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί ένα άρρηκτο καθημερινό δεσμό μεταξύ της μητέρας και του μωρού. Όταν το μωρό γεννιέται τα συστήματα του όλα είναι πλήρως ανεπτυγμένα αλλά όχι ώριμα. Εβδομάδα με την εβδομάδα, μήνα με το μήνα ο οργανισμός του συνεχίζει να αναπτύσσεται λαμβάνοντας τα απαραίτητα στοιχεία από έναν νέο «πλακούντα», το μαστό της μητέρας του, το οποίο συνθέτει γάλα με τις ακριβείς αναλογίες μικροστοιχείων και μακροστοιχείων που απατούνται για την ανάπτυξη κάθε μωρού ξεχωριστά.
Το σώμα της μητέρας δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη το έργο του απέναντι στο μωρό, γι’ αυτό οι 3 πρώτοι μήνες ζωής του μωρού εκτός μήτρας αποτελούν το 4ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καθώς αυτή την περίοδο το μωρό ακόμα θηλάζει αντανακλαστικά και όχι εκούσια.
Η σύσταση του διαφοροποιείται από γυναίκα σε γυναίκα αλλά και μεταξύ αδελφών και αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός της μητέρας αποκωδικοποιεί τις διαφορετικές ανάγκες κάθε παιδιού και ανταποκρίνεται σε αυτές παράγοντας το κατάλληλο εξειδικευμένο γεύμα. Δεν έχουν όλα τα μωρά τις ίδιες ανάγκες ούτε στην ποσότητα ούτε στην σύσταση του γεύματος. Αυτό είναι που το κάνει και μοναδικό και καθιστά αδύνατη την αντιγραφή του από οποιοδήποτε υποκατάστατο μητρικού γάλακτος. Το μωρό ήδη από την εμβρυϊκή του ζωή έχει αναπτύξει και ωριμάσει τα αντανακλαστικά για τον μηχανισμό του θηλασμού ώστε να μπορέσει μέσα στο πρώτο 20λεπτο από τη γέννηση του να πιάσει το στήθος και να ξεκινήσει τον θηλασμό ενεργοποιώντας έτσι την γαλουχία.
Οι δύο πρώτες εβδομάδες της γαλουχίας είναι μια περίοδος που η θηλάζουσα μητέρα καλείται να δείξει μεγάλη υπομονή και επιμονή κατά τον μητρικό θηλασμό!
Ο μητρικός θηλασμός (Γαλουχία), και οι περίοδoί του
Η διαδικασία του μητρικού θηλασμού (γαλουχία) από τη φύση είναι προγραμματισμένη να ακολουθήσει συγκεκριμένα στάδια μέχρι να εδραιωθεί και πρόκειται να τα ολοκληρώσει με επιτυχία αρκεί να μην διαταράξουμε τους κανόνες της όπως είναι οι παρεμβάσεις στα γεύματα.
Οι δύο πρώτες εβδομάδες της γαλουχίας είναι μια περίοδος που η θηλάζουσα μητέρα καλείται να δείξει μεγάλη υπομονή και επιμονή και με την κατάλληλη βοήθεια αρμόδιου επαγγελματία μπορεί να αποφύγει εγκαίρως επίπονες καταστάσεις που θα μπορούσαν να την ταλαιπωρήσουν, να την αποθαρρύνουν και να τερματίσει πρόωρα τη γαλουχία της. Ο δεσμός που θα αναπτύξει με το μωρό της και τα μελλοντικά οφέλη που θα έχει τόσο η ίδια όσο και το μωρό της στην υγεία τους θα είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή αυτής της προσπάθειας.
Ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστηρίζει ο θηλασμός να είναι αποκλειστικός τους πρώτους έξι μήνες που το μωρό δεν λαμβάνει στερεά τροφή και τις ενθαρρύνει να συνεχίζουν τον θηλασμό για τα δύο πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού τουλάχιστον. Να τονιστεί ότι το μητρικό γάλα ουδέποτε χάνει την θρεπτική του αξία, ανταποκρίνεται στις εκάστοτε ανάγκες που παιδιού μεταβάλλοντας την σύσταση του είτε αυτό είναι 1 μηνός είτε 4 ετών και ποτέ δεν γίνεται απλά ένα υγρό στοιχείο χωρίς θρεπτική αξία. Τα κατάλληλα ένζυμα που συνοδεύουν τα θρεπτικά στοιχεία βοηθάνε τον οργανισμό του μωρού να τα απορροφήσει ευκολότερα σε σχέση με τη λήψη τους από άλλες πηγές.
Στην ενότητα γύρω από τον μητρικό θηλασμό τα άρθρα μας αναλύουν:
– Τις διατροφικές ανάγκες του μωρού και πώς αυτές καλύπτονται από το μητρικό γάλα.
– Τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού
– Πώς η σύσταση του μητρικού γάλακτος βοηθάει την ωρίμανση των συστημάτων του μωρού και το αναπτύσσει σε έναν υγιή ενήλικα οργανισμό.
– Πώς ο μητρικός θηλασμός συνδέεται με τον συναισθηματικό κόσμο του μωρού.
– Πώς ο μητρικός θηλασμός βοηθάει τη μητέρα όχι μόνο να επανέλθει γρηγορότερα οργανικά από την εγκυμοσύνη αλλά και να ανακαλύψει πολλές πτυχές του εαυτού της που αγνοούσε.
Σχετικά άρθρα
Μητρικός θηλασμός & μητέρα
Χρειάζεται προετοιμασία η νέα μανούλα; Ο μητρικός θηλασμός για μια μητέρα χαρακτηρίζεται ως "θαύμα" της ζωής όχι επειδή είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που λίγες και εκλεκτές γυναίκες θα έχουν την χαρά να βιώσουν αλλά επειδή είναι μια αξιοθαύμαστη φυσική λειτουργία...
Ο σωστός μητρικός θηλασμός με την κατάλληλη βοήθεια μπορεί να αποφύγει εγκαίρως επίπονες καταστάσεις που θα μπορούσαν να την ταλαιπωρήσουν.